Denemeler - Montaigne

Lord Michel Eyquem de Montaigne, 1533 ve 1592 yılları arasında Fransa'da yaşamıştır. Denemeler adlı bu eseri yaşamı boyunca sürdürdüğü çalışmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.

Yaşadığı yıllar, Avrupa'da Rönesans dönemi ile yeni çağın ilk yıllarıdır. Montaigne deneme türünün yaratıcısı olarak kabul edilir.

Antik Batı Klasikleri

H A K K I N D A
TürDeneme, Dünya Klasikleri
Yayın Şekli Basılı Kitap
YazarMontaigne
ÇeviriHasan Kalemci
YayıneviGOA Basım Yayın ve Tanıtım Hizmetleri
Basım Tarihi2012
Basım Yeriİstanbul
Sayfa Sayısı327


Altını Çizdiğim İfadeler




Yorum

Denemelerde vurgulanması gereken en önemli yaklaşım, Montaigne'nin kendisine yönelik içsel psikolojik değerlendirmelere, hata ve eksikliklerini de katarak geniş yer vermiş olmasıdır. Aynada kendisine güzel bakmış ve çok iyi görmüştür.

Bu yaklaşımı, ilerleyen yüzyıllarda batı uygarlığında, bireylerin kendilerini geliştirme çabalarının bir ürünü olarak bilim ve teknolojide gelişim, tekâmül ve evrimin sağlanmış olmasının ilk adımı olarak değerlendiriyorum.

Tarihte ve günümüzde psikoloji, sosyoloji, yönetim gibi sosyal bilimler alanları da teknoloji haline getirilerek yoğun biçimde kullanılmış ve kullanılmaktadır.

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesinden kısa bir süre sonra başlayan batı uygarlığının bilim ve teknolojiye yönelişi, yüzyıllar sonra Türk-İslam uygarlığını temsil eden Osmanlı Devleti'nin duraklama, gerileme ve yıkılışına kadar geçen süre içinde etkili olmuştur.

Savaşların ve uygarlıkların galibi, bilim ve teknolojiyi üreten ve kullananlar olmuştur.

Motaigne gibi batı uygarlığının öncüleri arasında olan bilim ve sanat insanlarının ürünlerinin böyle bir mukayese ile değerlendirilmesi gerektiği düşüncesindeyim.

Ülke çapında yaşadığımız bir çok problemin arka planında, bilim ve teknoloji üretimi, kullanımı ve denetimi bakımından zayıflığımız yer almaktadır.

Kendimiz başta olmak üzere, dosta da düşmana da cesaretle bakalım, görelim, okuyalım, öğrenelim, gelişelim.

Çok okunanlar:

Zengin Doğdunuz - Bob Proctor

Beyin, Zihin, Bilinç, Bilinçaltı ve Alışkanlıklar Konulu 6 Kitap

Viktor E. Frankl'ın Üç Kitabı