Mukaddime I. Cilt - İbn-i Haldun

İbn-i Haldun XIV. Yüzyılda yaşamış olup tarih-yazımı (historiyografi), sosyoloji ve iktisat alanlarının öncüsü ve kurucusu olarak kabul edilir. Mukaddime adlı eseri Osmanlı tarih anlayışını derinden etkilemiştir. Katip Çelebi, Naima ve Ahmet Cevdet Paşa gibi Osmanlı tarihçileri onun kuramlarından yararlanmıştır. XIX. Yüzyıldan itibaren batılı tarihçiler tarafından tanınmış ve ilgi görmüştür.


  • Orijinal Yayın Tarihi: 1300'lü Yıllar
  • Çeviren: Kadiri UGAN
  • Çeviri Tarihi: 1979
  • Yayınlayan: Milli Eğitim Bakanlığı

Time, aşağıda bağlantısını verdiğim haberinde Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg'ın okunması gereken 23 kitap arasında İbn-i Haldun'un Mukaddime adlı eserine de yer verdiğini belirtiyor.

23 Books Everyone Should Read, According to Mark Zuckerberg

Milli Eğitim bakanlığı

Mark Zuckerberg Facebook paylaşımında Mukaddime hakkında şunları söylüyor:

Mukaddime 1300'lü yıllarda yaşayan bir aydının yazdığı dünya tarihidir. Toplumların ve kültürlerin nasıl geliştiğine odaklanmış bilimin, ticaretin, politkanın ve şehirlerin oluşumunu da kapsama dahil etmiştir.
O günlerde inanılanların büyük bir kısmı 700 yıldan fazla bir süre sonra bugün onaylanmasa da o zamanın anlayışlarını ve tüm dünyayı kapsayan genel bir bakışı bugünden görmek halen çok ilginç.

Zuckerberg'in Facebook Paylaşımı

Mukaddime'nin birinci cildinin çevirisini 1981 yılında okumuş ve altını çizdiğim ifadeleri bir deftere yazmıştım. Altını çizdiğim ifadelerin bir kısmını aşağıdaki slayt gösterisinde sunuyorum.


Çok okunanlar:

Zengin Doğdunuz - Bob Proctor

Beyin, Zihin, Bilinç, Bilinçaltı ve Alışkanlıklar Konulu 6 Kitap

Viktor E. Frankl'ın Üç Kitabı